Pogoda dopisuje, więc nikt chyba nie ma ochoty na ciężkie obiady, ale z chęcią zjadłoby się też coś ciepłego. W dzisiejszym wpisie przychodzę do Was z pieczonym serkiem camembert na sałacie karbowanej z plasterkami gruszki i orzechami. Sałatka jest bardzo sycąca, ale także dzięki świeżej gruszce jest też niesamowicie orzeźwiająca! Oryginalne połączenie smaków, które zadowoli każdego ;)
Składniki
- 1 camembert
- 1 duża gruszka
- kilka listków sałaty karbowanej
- garść nerkowców
- odrobina ulubionej musztardy
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Z serka camembert zetnij górną część. Wierch dolnej części posmaruj musztardą i posyp obficie posiekanym świeżym tymiankiem. Po przykryciu górną częścią włóż serek do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy.
3. Na blasze wyłożonej papierem rozsyp orzechy nerkowca i włóż razem z serkiem do piekarnika. Serek należy zapiekać ok. 20 min, zaś orzechy należy wyjąć jak tylko sie zrumienią ( ok. 10 min)
4. W międzyczasie wyłóż na talerz porwaną sałatę, pokrój gruszkę w plasterki i ułóż na sałacie.
5. Sałatę posyp uprażonymi orzechami i na całość wyłóż upieczony ser.
6. Na koniec pokrój ser na ćwiartki oraz pokrop całość oliwą z oliwek. Możesz również posypać danie świeżym tymiankiem.
Smacznego ;)
Mmmm, pieczony camembert - brzmi smakowicie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować. Świetne danie na obecny sezon:)
OdpowiedzUsuń