wtorek, 23 lipca 2013

Genialność w prostocie

Upały doskwierają nam wszystkim i dzisiaj, jak pewnie większości z Was, odechciało się tłustych smażenin. Postawiłam więc na zupełną prostotę- najłatwiejsze ever spaghetti. Uwielbiam kuchnię włoską za jej nieskomplikowanie oraz szybkość przygotowania (chociaż oczywiście są wyjątki), ale we wszystkich moich eksperymentach zapominam często, że nie potrzeba wielu dodatków, trudno dostępnych produktów, czy wymyślnej mieszanki przypraw, by kubeczki smakowe szalały. Dlatego właśnie dzisiaj- spaghetti z sosem pomidorowym :) . Sekretem idealnego smaku jest pełnoziarnisty makaron, dojrzałe pomidory i świeża bazylia.



Składniki:
- 1 porcja makaronu,
- 3 pomidory
- garść świeżej bazylii
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
- odrobina oliwy



Przygotowanie:
- makaron gotujemy al dente
- w tym czasie przygotowujemy sos: obieramy pomidory ze skórki i kroimy na drobne kosteczki, wrzucamy do głębokiej patelnii, przykrywamy i dusimy, aż powstanie niezupełnie gładki sos. Ściągamy pokrywkę i redukujemy nasz sos, aż będzie miał dosyć gęstą konsystencję, doprawiamy solą do smaku
- pod sam koniec przygotowania sosu wrzucamy do niego posiekaną świeżą bazylię i doprawiamy pieprzem.
- gdy sos jest już gotowy przesypujemy do niego ugotowany makaron i delikatnie mieszamy
-po przełożeniu na talerze dekorujemy całość listkami bazylii i skrapiamy odrobiną oliwy (ja użyłam pozostałości po domowej roboty pomidorach suszonych, o których będzie mowa w kolejnym poście ;))



życzę smacznego, gorącego popołudnia ;)




2 komentarze:

  1. Bardzo lubię prostotę w kuchni, przy każdej pogodzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No patrz, czytamy sobie w myślach - wczoraj takie robiłam właśnie :) prawie takie samo, z tym, że ja pod te pomidorki podsmażam jeszcze trochę cebulki dla smaczku...

    OdpowiedzUsuń